Featured Articles

Antara kencing dan tanggungjawab…

“Papa, nak kencing…” ——————————— Shhhhhhhh terus keluar mengalir. Anak sulong saya kencing di tgh ruang legar Mydin Seremban 2. Mau 200ml jugak selesai. Kebetulan ibunya ada urusan dan tak dpt bersama. Teringat kisah beberapa tahun lalu. Saya sedang beratur di kaunter utk membuat pembayaran. Seorang anak kecil comel mundar mandir di belakang ibunya. Mungkin msh […]

Anak anda ‘buas’? Apa tindakan seterusnya?

JIKA ANAK ANDA DIKATAKAN BUAS DAN SUKA MENGGANGGU…. Sebuah soalan daripada seorang ibu muda: Salam puan. Anak saya lelaki, 3 tahun lebih. Dia memang seorang yang aktif, lasak. Pagi ni saya rasa sangat down sebab pekerja di taksa cakap anak saya sangat buas, sangat teruk, jika anak saya tak tidur, budak2 lain pun tak boleh […]

Amalkan Ini Sekiranya Mahu Bayi Anda Tidak Cacat

Cacat atau tidak janin yang anda kandung sememangnya ketentuan Tuhan, namun begitu anda sebenarnya masih boleh berusaha untuk mengelakkannya. Sekiranya anda inginkan kehamilan yang sihat dan janin yang dikandung sempurna bila dilahirkan kelak, ada beberapa perkara yang perlu diusahakan. Sebaiknya lakukan hal di bawah ini sebelum anda merancang kehamilan sehinggalah anda benar-benar hamil. Kemudian teruskan […]

Kemurungan Ketika Hamil. Adakah Anda Sedang Mengalaminya?

Tahukah anda? Kira-kira 1 dalam 10 wanita mengalami kemurungan semasa hamil. Apa tanda- tanda yang anda sedang mengalami kemurungan? jika anda mengalami salah satu daripada simptom-simptom berikut dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ini mungkin tanda anda mengalami kemurungan: perasaan sedih, keliru dan putus harapan tidak dapat menumpukan perhatian; sentiasa bimbang; rasa sangat jengkel; masalah tidur; […]

Hati-hati bila guna baby chair di kedai makan.

Walaupun hanya baby chair yang biasa-biasa di kedai yang biasa-biasa, kita mesti tak jangka yang sebenarnya baby chair boleh jadi punca penyakit. Mari kami kongsikan mimpi ngeri seorang ibu, Amrina Meena apabila meletakkan anak kecilnya di baby chair. Mama syak baby chair ni la punca Airil dapat virus HFMD.. sebab esoknya Airil demam. silap mama […]

Ibu-ibu yang ada anak eczema kena beri perhatian pada 5 perkara penting ini!

Eczema merupakan masalah kulit yang menyerang 1 daripada 5 orang kanak-kanak di seluruh dunia. Eczema biasanya datang dengan kegatalan kulit, kulit kering dan bersisik di bahagian siku, pipi dan dahi. czema memang definitely faktor keturunan. 100 peratus confirm! Eczema ni dikawal oleh 4 atau 5 gene yang melemahkan sistem pertahanan badan dan menipiskan skin barrier. […]

Risau Anak Speech Delay? Mak Ayah Kena Ambil Tahu 6 Perkara Ini.

Tahukah anda pada 3 tahun pertama adalah tahun kritikal di mana otak di bahagian language akan matang. Pada 3 tahun pertama inilah otak adalah paling efficient untuk menangkap bahasa dan pertuturan. Maka adalah sangat penting untuk pastikan anak dapat skill bertutur dan bahasa. Menurut Puan Ruby Atikah, speech delay juga disebabkan oleh faktor persekitaran. Faktor […]

Sangat kreatif. Cara Ayah Ini Menjaga Anaknya Mendapat Perkongsian Hampir 4000 Share di Facebook.

Wow… saya sangat kagum dengan ayah ini. Sangat kreatif. Kita tahu, selalunya baby pasti akan meragam apabila ibunya tiada disamping dan akan sentiasa menangis. Tapi ayah kepada baby ini bijak. Beliau mencetak wajah isteri beliau diatas kertas dan diletakkan disebelah anak beliau. Terus nampak baby itu tenang seolah-olah ibunya ada disisi. Saya beri 5 bintang […]

Anak 2 Tahun Suka mengamuk? Jangan Cepat Marah. Amalkan Tip Ini.

Mungkin anda rasa nak marah jer bila anak anda selalu mengamuk, pentingkan diri sendiri dan tidak suka kongsi permainan. Anda jangan marah anak anda sebab ini antara proses perkembangan anak anda. Jom semak perangai anak anda yang berusia 2 tahun ni. Ada yang sama tak? Setiap anak adalah berbeza perangai. Ada anak yang agak sensitif, […]

Mula RM20 sehari, Ibu ini Berjaya Membuat Simpanan Untuk Anak RM12,600 Setahun!

Zaman-zaman gawat begini memang susah rasanya nak menyimpan – lagi-lagi menyimpan untuk anak. Namun, bila kita menabung untuk anak dari kecil, insyaAllah anak akan punya masa depan yang cerah. Lagi-lagi kita convert pulak simpanan anak kepada emas ke, education plan ke, kalau cukup untuk beli hartanah apa salahnya? Bukan misi mustahil sebab ibu Aminahtul Marrdiah […]