Ibu-ibu baru Tak Perlu Risau Jika Bayi Anda Ada 5 Perkara Ini

Bila bayi baru dilahirkan, memang banyak perkara baru yang perlu ibu pelajari. Sebab bayi yang baru dilahirkan ternyata tidak sama dengan kita yang dewasa ni. Namun, jangan panik sebab semua tu hanyalah perkara biasa. Jom kita tengok 5 benda PELIK tapi normal bagi bayi yang baru dilahirkan. Ubun-ubun lembut Bayi mempunyai ubun-ubun kepala yang masih […]

Bahaya sapu vicks atau vapor rub pada anak kurang 2 tahun!

Fuhh harini terbaca berita dekat cbc news tentang bahaya sapu vicks dan vapor rub. Harap sangat mommy kat sini tak sapu bahan camtu tau Kalau yang ada stop cecepat tauu. Sebab vicks atau vapor rub ni kuattt sangat. Bila kuat sama ada dia buatkan kulit si comel yang halus tu melepuh. Kita pun dah terasa […]

Hati-hati memilih taska: Jangan sampai anak trauma seumur hidup!!

Kebanyakan ibu-ibu bekerja mempunyai cuti bersalin 2-3 bulan. Selepas itu, sama ada ibu biasa memilih untuk meletakkan anak dalam jagaan nenek, pembantu rumah ataupun hantar ke taska/ penjaga. Nak hantar ke taska ni kena berhati-hati tau. Nampak mudah tapi sebenarnya anak akan habiskan 2/3 hari nya di pusat asuhan. Benda ni bukan sahaja pengaruh perkembangan […]

Geram Dengan Perangai Baru Anak Kecil? Anda patut baca tips dari ibu ini

Bila anak dah pandai, dah cecah setahun ke atas, mulalah anak akan tunjuk perangai lain macam. Ada yang suka pukul-pukul, ada yang suka tantrum sampai malu ibu bapa, ada yang kita cakap banyak kali tak mahu dengar. Jom kita ikuti perkongsian Ezzaty Sufian mengenai tips beliau untuk bentukkan sikap anak dengan tidak memukul. zaty memang […]

Ibu-ibu yang ada anak eczema kena beri perhatian pada 5 perkara penting ini!

Eczema merupakan masalah kulit yang menyerang 1 daripada 5 orang kanak-kanak di seluruh dunia. Eczema biasanya datang dengan kegatalan kulit, kulit kering dan bersisik di bahagian siku, pipi dan dahi. czema memang definitely faktor keturunan. 100 peratus confirm! Eczema ni dikawal oleh 4 atau 5 gene yang melemahkan sistem pertahanan badan dan menipiskan skin barrier. […]

Risau Anak Speech Delay? Mak Ayah Kena Ambil Tahu 6 Perkara Ini.

Tahukah anda pada 3 tahun pertama adalah tahun kritikal di mana otak di bahagian language akan matang. Pada 3 tahun pertama inilah otak adalah paling efficient untuk menangkap bahasa dan pertuturan. Maka adalah sangat penting untuk pastikan anak dapat skill bertutur dan bahasa. Menurut Puan Ruby Atikah, speech delay juga disebabkan oleh faktor persekitaran. Faktor […]

Mula RM20 sehari, Ibu ini Berjaya Membuat Simpanan Untuk Anak RM12,600 Setahun!

Zaman-zaman gawat begini memang susah rasanya nak menyimpan – lagi-lagi menyimpan untuk anak. Namun, bila kita menabung untuk anak dari kecil, insyaAllah anak akan punya masa depan yang cerah. Lagi-lagi kita convert pulak simpanan anak kepada emas ke, education plan ke, kalau cukup untuk beli hartanah apa salahnya? Bukan misi mustahil sebab ibu Aminahtul Marrdiah […]

Anak anda ‘buas’? Apa tindakan seterusnya?

JIKA ANAK ANDA DIKATAKAN BUAS DAN SUKA MENGGANGGU…. Sebuah soalan daripada seorang ibu muda: Salam puan. Anak saya lelaki, 3 tahun lebih. Dia memang seorang yang aktif, lasak. Pagi ni saya rasa sangat down sebab pekerja di taksa cakap anak saya sangat buas, sangat teruk, jika anak saya tak tidur, budak2 lain pun tak boleh […]

[ VIDEO ] Video ini boleh buat anda call ayah anda serta-merta!

Jasa ayah kadang – kadang kita tak terlihat. mungkin kerana si ayah jarang menunjukkan emosi berbanding si emak. Iklan dari Hong Kong yang berdurasi lebih 3 minit ini membawa mesej tentang si ayah yang sanggup berbuat apa sahaja demi kegembiraan anak perempuannya. Hargailah ayah kita   Tonton video di bawah :

Sambut Kelahiran Bayi Cara Islam? Apa anda perlu tahu…

Oleh : Hawa Zara Islam bukan sekadar agama, tetapi ia adalah satu gaya hidup. Setiap muslim,┬ádisuruh untuk mengamalkan ajaran islam tidak sekadar dalam ibadat, tetapi juga dalam hal-hal berkaitan kehidupan seharian. Antara soalan yang sering berlegar-legar di fikiran ibu bapa kali pertama adalah, bagaimana sebenarnya untuk menyambut kelahiran bayi gaya islam?   1. Azan dan […]