Ibu-ibu yang ada anak eczema kena beri perhatian pada 5 perkara penting ini!

Eczema merupakan masalah kulit yang menyerang 1 daripada 5 orang kanak-kanak di seluruh dunia. Eczema biasanya datang dengan kegatalan kulit, kulit kering dan bersisik di bahagian siku, pipi dan dahi. czema memang definitely faktor keturunan. 100 peratus confirm! Eczema ni dikawal oleh 4 atau 5 gene yang melemahkan sistem pertahanan badan dan menipiskan skin barrier. […]

Anak 2 Tahun Suka mengamuk? Jangan Cepat Marah. Amalkan Tip Ini.

Mungkin anda rasa nak marah jer bila anak anda selalu mengamuk, pentingkan diri sendiri dan tidak suka kongsi permainan. Anda jangan marah anak anda sebab ini antara proses perkembangan anak anda. Jom semak perangai anak anda yang berusia 2 tahun ni. Ada yang sama tak? Setiap anak adalah berbeza perangai. Ada anak yang agak sensitif, […]

Anak Demam dan Selsema? Elakkan Mitos Ini Wahai Ibu-Ibu

. Dua hari lepas, agent saya message saya tanyakan kepastian tentang gambar yang tersebar tentang makanan yang tingkatkan mucus production pada anak terutama ketika anak selsema. . . Sebenarnya saya taklah ambil berat sangat mengenai benda ni sebab saya memang kalau benda tu tak make sense memang tak buat. Tapi bila mengenangkan ramai yang betul-betul […]

Anak anda ‘buas’? Apa tindakan seterusnya?

JIKA ANAK ANDA DIKATAKAN BUAS DAN SUKA MENGGANGGU…. Sebuah soalan daripada seorang ibu muda: Salam puan. Anak saya lelaki, 3 tahun lebih. Dia memang seorang yang aktif, lasak. Pagi ni saya rasa sangat down sebab pekerja di taksa cakap anak saya sangat buas, sangat teruk, jika anak saya tak tidur, budak2 lain pun tak boleh […]

Antara kencing dan tanggungjawab…

“Papa, nak kencing…” ——————————— Shhhhhhhh terus keluar mengalir. Anak sulong saya kencing di tgh ruang legar Mydin Seremban 2. Mau 200ml jugak selesai. Kebetulan ibunya ada urusan dan tak dpt bersama. Teringat kisah beberapa tahun lalu. Saya sedang beratur di kaunter utk membuat pembayaran. Seorang anak kecil comel mundar mandir di belakang ibunya. Mungkin msh […]

Tips Penjagaan Rambut Kerinting

Comelnya kalau anak perempuan berambut keriting, kadang kala nampak macam anak patung. Namun kalau dibiarkan mengerbang, memang akan berserabut jadinya. Jadi, jika anda mempunyai anak yang berambut keriting tidak kira lelaki atau perempuan, ketahui cara penjagaan rambut jenis ini. Jika rambut lurus, anda boleh menyikat rambut mereka menggunakan sikat biasa tetapi bagi anak berambut keriting, […]