Bahaya sapu vicks atau vapor rub pada anak kurang 2 tahun!

Fuhh harini terbaca berita dekat cbc news tentang bahaya sapu vicks dan vapor rub. Harap sangat mommy kat sini tak sapu bahan camtu tau Kalau yang ada stop cecepat tauu. Sebab vicks atau vapor rub ni kuattt sangat. Bila kuat sama ada dia buatkan kulit si comel yang halus tu melepuh. Kita pun dah terasa […]

Hati-hati memilih taska: Jangan sampai anak trauma seumur hidup!!

Kebanyakan ibu-ibu bekerja mempunyai cuti bersalin 2-3 bulan. Selepas itu, sama ada ibu biasa memilih untuk meletakkan anak dalam jagaan nenek, pembantu rumah ataupun hantar ke taska/ penjaga. Nak hantar ke taska ni kena berhati-hati tau. Nampak mudah tapi sebenarnya anak akan habiskan 2/3 hari nya di pusat asuhan. Benda ni bukan sahaja pengaruh perkembangan […]

Geram Dengan Perangai Baru Anak Kecil? Anda patut baca tips dari ibu ini

Bila anak dah pandai, dah cecah setahun ke atas, mulalah anak akan tunjuk perangai lain macam. Ada yang suka pukul-pukul, ada yang suka tantrum sampai malu ibu bapa, ada yang kita cakap banyak kali tak mahu dengar. Jom kita ikuti perkongsian Ezzaty Sufian mengenai tips beliau untuk bentukkan sikap anak dengan tidak memukul. zaty memang […]

Hati-hati bila guna baby chair di kedai makan.

Walaupun hanya baby chair yang biasa-biasa di kedai yang biasa-biasa, kita mesti tak jangka yang sebenarnya baby chair boleh jadi punca penyakit. Mari kami kongsikan mimpi ngeri seorang ibu, Amrina Meena apabila meletakkan anak kecilnya di baby chair. Mama syak baby chair ni la punca Airil dapat virus HFMD.. sebab esoknya Airil demam. silap mama […]

Risau Anak Speech Delay? Mak Ayah Kena Ambil Tahu 6 Perkara Ini.

Tahukah anda pada 3 tahun pertama adalah tahun kritikal di mana otak di bahagian language akan matang. Pada 3 tahun pertama inilah otak adalah paling efficient untuk menangkap bahasa dan pertuturan. Maka adalah sangat penting untuk pastikan anak dapat skill bertutur dan bahasa. Menurut Puan Ruby Atikah, speech delay juga disebabkan oleh faktor persekitaran. Faktor […]

Mula RM20 sehari, Ibu ini Berjaya Membuat Simpanan Untuk Anak RM12,600 Setahun!

Zaman-zaman gawat begini memang susah rasanya nak menyimpan – lagi-lagi menyimpan untuk anak. Namun, bila kita menabung untuk anak dari kecil, insyaAllah anak akan punya masa depan yang cerah. Lagi-lagi kita convert pulak simpanan anak kepada emas ke, education plan ke, kalau cukup untuk beli hartanah apa salahnya? Bukan misi mustahil sebab ibu Aminahtul Marrdiah […]

7 Cara Atasi Kaki Kejang & Lenguh Semasa Mengandung. Cara ke-3 selalu kita abaikan

“Sejak mengandung ni, malam-malam asyik kena ‘simpul biawak’. Bukan main sakit lagi, rasa macam fobia nak tidur malam pun ada. Kenapa orang mengandung selalu kena penyakit ni ya? Ada ke cara nak elakkan daripada asyik berulang lagi?” Cramp, ‘simpul biawak’ atau ‘tarik mengkarung’ adalah antara istilah yang popular di kalangan ibu mengandung. Selalunya gejala ini […]

Anak Demam dan Selsema? Elakkan Mitos Ini Wahai Ibu-Ibu

. Dua hari lepas, agent saya message saya tanyakan kepastian tentang gambar yang tersebar tentang makanan yang tingkatkan mucus production pada anak terutama ketika anak selsema. . . Sebenarnya saya taklah ambil berat sangat mengenai benda ni sebab saya memang kalau benda tu tak make sense memang tak buat. Tapi bila mengenangkan ramai yang betul-betul […]

Wahai kaum ibu, SENYUMlah! Demi anakmu yang belum lahir…

Pernahkah anda perasan sesetengah bayi amat kurang meragam? Selalu kita kaitkan dengan perilaku ibunya semasa mengandungkan bayi itu. Wujudkah perkaitan antara keduanya? Sebenarnya memang ada fakta mengatakan ibu yang gembira dan selalu ketawa semasa mengandung akan melahirkan bayi yang juga ceria dan gembira! Berikut beberapa fakta benar tentang pentingnya ibu hamil untuk sentiasa gembira dan […]

Rupa-rupanya cara kita menukar lampin selama ini sangat berbahaya!

Sedarkah kita bahawa cara yang selalu yang selalu kita amalkan semasa menukar lampin (atau bahasa kebiasaan di Malaysia ‘pampers’) sebenarnya berisiko dan membahayakan bayi? Topik ini selalu dianggap remeh, tetapi kalau kita sedar betapa bahayanya amalan kebiasaan kita selama ini, pasti kita juga mahu mengubah kaedah kita menukar lampin. Di dalam video di bawah ini, […]